Situatia din Irak este din ce in ce mai grava, atentatele si rapirile de ziaristi tinandu-se lant.
de ANA ILIE OBSERVATOR CARNAGIU. Rebelii irakieni au ingrozit inca o data lumea prin atentatul sangeros comis ieri la Bagdad Au trecut 39 de zile chinuitoare de cand cei trei jurnalisti romani au fost rapiti in Irak. Eforturile pentru eliberarea lor continua pe toate fronturile.
Inca de la inceputul crizei irakiene, razboiul declansat de rebelii islamisti impotriva jurnalistilor continua sa faca victime, fiind, in acest moment, cea mai mare amenintare la adresa libertatii presei in lume.
ROMANII. Jurnalistii sunt adevarate tinte vii in Irak, luati in vizor de soldatii armatelor coalitiei, care impusca fara discriminare orice suspect, si vanati de gruparile si grupuletele de rebeli inarmati care se folosesc de ei ca de o moneda de santaj pentru a obtine bani sau retragerea trupelor diverselor state din tara lor.
La Bucuresti, negocierea eliberarii celor trei ziaristi romani retinuti de mai bine de 39 de zile in Irak de o grupare necunoscuta, care cere retragerea trupelor romanesti, ramane o preocupare constanta a celulei de criza instituite la Cotroceni. Sunt zile si nopti de asteptare incordata, cand nu se stie nimic de soarta celor trei, dar in care exista certitudinea ca se lucreaza pentru aducerea lor acasa. Nici o ocazie de a negocia, discuta, dezbate nu este ignorata. Ministrul roman al Afacerilor Externe, Mihai Razvan Ungureanu, nu a ratat prilejul de a discuta criza ostaticilor romani din Irak cu autoritatile americane, si nu numai, cu prilejul unei vizite de patru zile pe care acesta o efectueaza in Statele Unite. Ungureanu are programate la Washington intalniri cu omologul sau, Condoleezza Rice, dar si cu fostul secretar de stat Madeleine Albright si congresmanul Tom Latham. Mai mult, Ungureanu urmeaza sa poarte discuti