Foto: Jurnalul National
Consilierul pentru probleme de aparare Constantin Degeratu a fost "rechemat in activitate" prin Decretul 333/28.04.2005. Surse militare sustin ca reactivarea ar fi doar un prim pas, urmata de promovarea lui Degeratu ca sef al Statului Major General.
Functia aceasta, parca blestemata, este detinuta in acest moment de Eugen Badalan, un alt militar implicat in reprimarea Revolutiei din decembrie ’89.
Degeratu, stele rasarite pe reprimarea Revolutiei
Prin Decretul prezidential nr. 333/28 aprilie 2005, consilierul de stat pentru probleme de aparare Constantin Degeratu a fos "rechemat in activitate". Decretul de reactivare a lui Degeratu s-a facut la propunerea ministrului Apararii.
Surse din structurile militare sustin ca reactivarea fostului consilier de stat ar fi doar un prim pas care va fi urmat ulterior de promovarea sa in fruntea Armatei, ca sef al Statului Major General, functie pe care el a mai detinut-o in timpul administratiei Constantinescu.
In luna martie, Constantin Degeratu ne-a acordat un amplu interviu, in care ne-a relatat propria sa varianta despre activitatea sa profesionala desfasurata in decembrie 1989, pe cand era ofiter in Sectia Operatii a Armatei a IV-a. Acum, Degeratu contrazice atat propriile declaratii date, la inceputul anilor ’90, in fata anchetatorilor militari, cat si pe cele ale fostilor sai sefi si colegi.
In acelasi timp, spusele sale dezvaluie o viziune terifianta: reprimarea Revolutiei de la Cluj era considerata ca un simplu exercitiu de alarma. In acest interviu, Constantin Degeratu reia afirmatiile anterioare, referitoare la faptul ca, in decembrie 1989, s-ar fi ocupat cu "Cercetarea stiintifica" in cadrul Armatei a lV-a.
La fel ca majoritatea militarilor implicati in acele evenimente, si actualul consilier de stat pentru problem