Lipsa de transparenta cu care s-a negociat Tratatul de aderare al Romaniei si Bulgariei la UE nemultumeste nu numai opinia publica de la Sofia si Bucuresti, ci si pe unii politicieni occidentali.
Obscuritatea cu care sunt inconjurate sumele alocate celor doua state in primii sapte ani dupa aderare este motivul pentru care presedintele Uniunii Crestin-Democrate Germane (CDU- principalul partid de opozitie), Angela Merkel, a solicitat Parlamentului redeschiderea negocierilor de aderare cu Romania si Bulgaria.
Propunerea liderului CDU a fost insa respinsa de Parlamentul german, la recomandarea Guvernului de la Berlin. De altfel, disputa din capitala Germaniei reprezinta continuarea dezbaterilor din Parlamentul European, unde popularii au cerut initial amanarea votului privind avizul conform, in timp ce socialistii au fost cei care au votat in unanimitate in favoarea aderarii celor doua state.
Potrivit doamnei Merkel, negocierile cu cele doua state candidate au fost purtate de catre conducerea Uniunii Europene intr-un mod caracterizat de o totala incompetenta. De altfel, liderul CDU a precizat ca membrii Comisiei Europene au repetat greselile facute anul trecut in cazul ultimului val de extindere, in urma carora au aparut mai multe probleme, in special de ordin social, in vechile state membre.
Invocand experienta capatata in ultimul an, potrivit cotidianului german Der Spiegel, presedintele CDU a facut trimitere directa la pericolul reprezentat de posibila emigrare a fortei de munca ieftina din cele doua state dupa momentul aderarii, miscare care ar duce la tensiuni sociale si la cresterea somajului in Germania.
Angela Merkel a avertizat ca situatia creata in urma extinderii UE din 2004 nu trebuie sa se repete si in cazul Romaniei si Bulgariei, solicitand ca in tratat sa fie cuprinse mai multe restrictii in ceea ce priveste libera circulatie