Structura SC Electrica SA cuprinde opt filiale de distributie si furnizare a energiei electrice (FDFEE), incepand cu luna februarie 2002.
Cele opt filiale sunt Muntenia Sud (cu sediul la Bucuresti), Transilvania Nord (cu sediul la Cluj-Napoca), Transilvania Sud (cu sediul la Brasov), Banat (cu sediul la Timisoara), Moldova (cu sediul la Bacau), Oltenia (cu sediul la Craiova), Muntenia Nord (cu sediul la Ploiesti) si Dobrogea (cu sediul la Constanta).
Patru dintre cele opt filiale au fost, recent, privatizate, cu companii straine, care isi vor imparti "cascavalul" distributiei romanesti de electricitate. Va prezentam, in continuare, o radiografie la zi a acestui sector, deosebit de important pentru economia autohtona.
Electrica Banat si Dobrogea, cumparate la pachet de Enel
Incepand cu 28 aprilie, filialele Electrica Banat si Dobrogea au intrat, cu acte in regula, in proprietatea grupului italian Enel. Tranzactia s-a ridicat la suma de 112 milioane de euro, incluzand atat achizitionarea pachetelor de 51 la suta din actiunile celor doua societati, cat si majorarea simultana a capitalului social al celor doua filiale de distributie a energiei electrice.
Oficialii Enel au declarat, de asemenea, ca societatea este interesata de participarea la privatizarea complexurilor energetice Rovinari, Turceni si Craiova, a unor hidrocentrale din portofoliul Hidroelectrica, precum si la Electrica Muntenia Sud, pentru care Enel are "un interes deosebit", si la centrala nucleara de la Cernavoda.
Cand distributia romaneasca de electricitate a fost impartita in cele opt filiale, au existat voci, precum Silviu Lucian Boghiu, fostul director general al Electrica SA, care sustineau ca s-a pornit cu stangul. Astfel, impartirea societatii in filiale s-a facut lasand mai putin de un milion de clienti pentru Electrica Banat si Electrica Dobrogea