Comentarea politicii romanesti implica deseori concentrarea asupra temelor negative, fie ca e vorba de coruptie, lipsurile sistemului juridic, probleme privind independenta mass-media sau alte teme care ilustreaza slabiciunea democratiei si drepturilor omului in aceasta tara.
Aceasta perioada a anului ofera ocazia abordarilor pozitive. Sarbatorile de Pasti ale romanilor oglindesc o profunda mostenire spirituala si culturala si pastrarea unor traditii care au disparut in mare parte in Occidentul secular.
In ciuda unei abordari din ce in ce mai consumiste a sarbatorilor religioase, in special in marile orase, vizitatorii straini ai Romaniei isi dau repede seama ca sarbatorirea Pastilor ca cel mai important eveniment al anului liturgic e luata mult mai mult in serios de o mare parte a populatiei.
In Marea Britanie, probabil intre 3-5% din populatie, cel mult, merge la biserica de Pasti, marea majoritate considerand sarbatoarea doar un week-end prelungit, deseori plecand in vacante.
Asa ca oaspetele britanic in Romania e surprins sa vada cum in noaptea Invierii strazile sunt pline de oameni, transportul public functioneaza pana in zori, majoritatea oamenilor mergand la biserica pentru slujba de la miezul noptii.
Chiar daca, teoretic, traditia oferirii anumitor feluri de mancare in timpul postului exista si in Marea Britanie, ar fi de neimaginat sa vezi magazine sau restaurante oferind meniuri care respecta obligatiile postului, precum in Romania.
Mostenirea spirituala a Romaniei s-a pastrat bine in special la tara, cu traditii precum vopsirea oualor, gatirea mancarurilor traditionale de Pasti, traditii incarcate de simbolism in fiecare amanunt al fiecarui ritual.
Aceasta este acea parte a Romaniei pe care acesti vizitatori straini care intra in contact cu ea incep sa o aprecieze mult si care merita sa