Cei 28 de chestori care s-au pensionat in ultimele luni, dupa ce presedintele Basescu i-a pus sa aleaga intre protejarea mafiotilor si parasirea sistemului, s-au pus la adapost din punct de vedere financiar. Ei vor incasa lunar pensii cuprinse intre 30 si 45 de milioane de lei. Pe linga asta, fiecare dintre ei a primit intre 600 si 900 de milioane de lei neimpozabili, ca ajutor de pensionare.
Cei 28 de chestori au incasat doua treimi din totalul sumelor alocate pensionarii. Aproape o mie de politisti cu grade inferioare si-au impartit treimea ramasa. Toma Zaharia, Dumitru Sorescu, Traian Jipa, Mircea Bucur, Constantin Codita, Vasile Vrabie, Teodor Pop Puscas, Silviu Grosu sint tot atitea nume controversate, chestori implicati in cele mai diverse scandaluri politice si economice.
Pareau de neclintit la un moment dat. Acum au fost clintiti, dar nu pe gratis. Anchetele privind faptele lor fie sint timide, fie au fost deja blocate la Parchet.
Nu mai putin de 28 de generali ai Politiei Romane s-au cerut subit la pensie dupa ce presedintele Basescu i-a pus sa aleaga: fie ataca marea coruptie si renunta la protejarea mafiei, fie pleaca din sistem. Aceasta „dezertare" de la noua misiune primita i-a umplut pe generali de bani de la buget - pensii de zeci de milioane si ajutoare financiare de sute de milioane de lei.
Mesajul dur al presedintelui Traian Basescu, rostit la adresa conducerii MAI la sfirsitul anului trecut, a avut efectul hirtiei de turnesol. In primele patru luni ale anului, 28 de chestori s-au pensionat la cerere, marcind astfel un record in istoria politiei romane.
Secretari de stat, seful IGP si alti sefi de inspectorate judetene au preferat sa treaca in rezerva, decit sa-si continue slujba in noile conditii anuntate de presedinte.
In ordine alfabetica, cei 28 de generali sint urmatorii: A