?Aceasta aminare este o piedica a reformei, pot sa o consider ca o rezistenta la reforma?, a declarat ministrul justitiei, Monica Macovei. Aceasta a aratat ca atit membrii CSM, cit si cei care-si doresc un post important in Justitie vor trebui sa sustina un concurs pentru ocuparea acestor locuri. ?Un numar de 35 de judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie trebuie sa se pensioneze. Doi dintre ei sint si membri CSM. Ca sa nu mai vorbim ca in aceeasi situatie se afla si presedintele instantei supreme, Nicolae Popa. Acesti magistrati nu sint pregatiti sa dea concurs si, din aceasta cauza, este un adevarat complot al membrilor CSM impotriva mea?, a adaugat ministrul Macovei. Aceasta si-a mai exprimat neincrederea si fata de solicitarile de aminare a dezbaterilor pe care procurorii si judecatorii le-ar fi adresat Consiliului, intrucit sint semnate de sefi, iar acestia sint vizati in modificarile legislative prin ?introducerea concursului? pentru ocuparea functiilor respective.
In replica, presedintele CSM, judecatorul Dan Lupascu, i-a cerut ministrului justitiei sa nu mai faca procese de intentie membrilor CSM. ?Chiar daca ii convine sau nu (n.r - ministrului), exista o hotarire a CSM prin care cei patru sefi de sectie ai instantei supreme sint mentinuti in functie?, a subliniat Lupascu.
El a mai afirmat ca aminarea a avut ca scop discutarea proiectelor de legi cu magistratii din tara. ?Am primit mai multe telefoane de la judecatori care mi-au spus ca multe articole sint neconstitutionale si acest lucru necesita un dialog si precizarea acestor puncte importante?, arata presedintele CSM. El a mai adaugat ca reforma o fac si magistratii, si guvernul pe care ministrul justitiei il reprezinta.
Modificari importante
Ministerul Justitiei a publicat pe site, in urma cu doua saptamini, modificarile aduse legilor privind statutul j