Ziua Mondiala a Libertatii Presei - 3 mai - nu a fost nici anul acesta un prilej de sarbatoare pentru mass-media romanesti, ci unul de meditatie asupra agresiunilor impotriva presei si securitatii internationale a jurnalistilor, considera Clubul Roman de Presa (CRP).
Pentru a marca evenimentul, mai multe publicatii centrale, printre care si "Curierul national", si-au scos ieri redactiile in strada, in apropierea Teatrului National, pentru a face presa " la vedere" si pentru a demonstra fata de rapirea celor trei jurnalisti romani - Marie-Jeanne Ion, Ovidiu Ohanesian si Sorin Miscoci. "In urma cu 14 ani, data de 3 mai a fost desemnata Ziua Mondiala a Libertatii Presei. Aceasta data nu reprezinta, nici in acest an, un prilej de sarbatoare pentru mass-media romanesti, asa cum nu este nici la nivel international", sustine CRP.
Potrivit Clubului, in Romania, 2004 a reprezentat anul in care s-au relatat cele mai multe agresiuni impotriva presei: peste 100 de cazuri, in mai mult de jumatate dintre judete. Potentatii locali sau nationali, politicieni, mafioti, garzi de corp ale acestora au ajuns sa creada ca pumnul si injuratura pentru presa sunt legitime, ca publicul nu are de ce sa primeasca informatii si ca legea nu trebuie sa ii apere pe ziaristi.
Cu toate acestea, sustine Clubul, cei mai multi ziaristi romani au curajul sa-si continue munca, atat in tara, cat si peste hotare, fiind, si acolo, prea putin si prea tarziu protejati. De la cazul lui Catalin Gombos, corespondent al Radio Romania Actualitati la Bagdad, atacat din greseala cu focuri de arma in ianuarie 2004, pana la cel al lui George Buhnici, corespondent ProTV, arestat in noiembrie 2004 si condamnat in decembrie 2004 in Bulgaria, anul trecut a ridicat un semn de intrebare privind securitatea internationala a jurnalistilor si, daca l-am fi perceput la timp, poate ca nu ne-am fi aflat acum in