Guvernul a mandatat Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), printr-o hotarare aprobata in ultima sedinta, sa vanda pachetul de actiuni detinut de stat la uzina Tractorul Brasov, prin negociere, catre un investitor strategic capabil sa asigure relansarea economica a societatii.
Privatizarea societatii a fost reglementata initial printr-o ordonanta care stabilea ca pachetul de actiuni detinut de stat la Tractorul sa fie vandut prin negociere directa, fara selectie de oferte, firmei italiene Landini.
In luna martie, presedintele AVAS, Gabriel Zbircea, a anuntat ca Guvernul va modifica ordonanta de urgenta, adoptata in 2003, prin care erau stabilite conditiile de privatizare a firmei, precizand ca facilitatile oferite Landini, la precedenta incercare de privatizare a societatii Tractorul, vor fi acordate si companiei care va prelua, in acest an, uzina din Brasov.
Executivul aminteste ca Tractorul Brasov este una dintre societatile comerciale mari din portofoliul AVAS, cu o situatie financiara dificila si al carei proces de privatizare nu a fost finalizat.
In urma cu o luna, Zbircea anunta ca AVAS a primit sase-sapte scrisori de interes pentru preluarea Tractorul Brasov, depuse de doua grupuri indiene, doua companii din Turcia, o firma italiana, o alta poloneza, precum si de mai multi investori romani.
Conducerea firmei Tractorul Brasov mizeaza, in acest an, pe obtinerea unui profit brut de 53,1 miliarde de lei si pe venituri totale mai mari cu 33 la suta, dupa ce anul trecut au fost inregistrate pierderi de 656 miliarde de lei. Firma inregistra, la 31 decembrie 2004, datorii totale de 6.143 miliarde de lei si plati restante de 5.468 miliarde de lei.
Guvernul a mandatat Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), printr-o hotarare aprobata in ultima sedinta, sa vanda pachetul de actiuni detinut de sta