Cele aproximativ zece milioane de romani din afara granitelor au fost uitati si de actuala, si de fosta putere. Proiectele de lege cu care incercau anul trecut sa-i seduca pentru a le atrage votul au fost abandonate.
La alegerile generale de la finele anului trecut, doar aproximativ 30.000 de cetateni romani s-au prezentat la vot la sectiile de votare din strainatate. Dar datele oficiale nu ofera cifre exacte legate de numarul romanilor cu drept de vot care traiesc – momentan sau ca optiune definitiva – in strainatate.
In 2004, marea majoritate a celor putini care s-au prezentat la vot au optat pentru Alianta D.A. si pentru Traian Basescu.
Proiectul Melescanu
In 2004, opozitia, reprezentata atunci de PNL-PD, a fost prima care a declansat campania de seductie a comunitatilor de romani din strainatate.
Un proiect de lege purtind semnatura senatorului liberal Teodor Melescanu propunea atentie marita pentru respectivele comunitati prin infiintarea unui Departament de Stat pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni, ca unica structura specializata de coordonare a politicilor in domeniu. Ceea ce ar presupune desfiintarea actualului Departament pentru Romanii de Pretutindeni.
Acesta face insa, cel putin deocamdata, obiectul atentiei autoritatilor, fiind trecut de curind, prin OUG 17/9 martie 2005, din subordinea directa a prim-ministrului in cea a MAE, cu argumente de ordin mai mult administrativ.
In ceea ce priveste autorul vechiului proiect de lege, Teodor Melescanu, acesta spune ca „proiectul este asumat de noul guvern", dar nu stie daca se numara printre initiativele legislative depuse in trecuta legislatura si-l propune spre o noua avizare actualului Executiv.
Purtatorul de cuvint al PNL, Eugen Nicolaescu, pare sa nu stie nici el mai multe despre soarta proiectului - un indici