Sarbatoarea Invierii Domnului ne-a costat aproape 200 milioane de euro, din care circa 185 milioane de euro, pe mancare si bautura. Romanii au mai "investit" inca vreo 3 milioane de euro in minivacante.
Sarac sau bogat, romanul a facut eforturi pentru a sarbatori Pastile dupa datina crestina. Febra cumparaturilor a dublat vanzarile comerciantilor si ne-a scos din buzunare echivalentul a 200 de milioane de euro.
In saptamana dinaintea Pastilor se vand circa 45 milioane de oua, considera Ilie Van, presedintele Uniunii Nationale a Crescatorilor de Pasari din Romania. Daca un ou costa 3.000 de lei bucata, inseamna ca romanii au cheltuit circa 3,7 milioane de euro pe oua. Insa nu trebuie sa uitam ca si taranii vin cu oua pe piata si ca oamenii de la sate consuma si oua de la gainile din ograzile proprii.
"Taranii au cam 30 milioane de gaini care oua cam 15 milioane de oua pe zi. Intr-o saptamana, la tara se obtin cam 100 milioane de oua. 20 de milioane dintre acestea ajung tot la oras, pe la rude. Alte 30-40 de milioane de oua reprezinta autoconsumul. Restul merg cu ele la piata sau pun closti", a spus Van.
CARNE. Ministerul Agriculturii a estimat ca in perioada Sarbatorilor Pascale sunt sacrificati in jur de 2,5-3 milioane de miei si iezi. In medie, un kilogram de carne de miel s-a vandut cu 140.000-150.000 de lei. Daca luam in considerare ca un miel taiat a avut circa 8 kilograme, un calcul simplu ne arata ca romanii au cheltuit peste 70 milioane de euro pe friptura de miel.
Plus ca in saptamana de dinaintea Pastilor sunt scoase la vanzare circa 3.500 tone de carne de pasare, dupa cum spune Ilie Van. Daca un pui congelat are 1-2 kilograme si se vinde cu 70.000 de lei, rezulta ca pe carnea de pui s-au cheltuit alte peste 3 milioane de euro.
MEZELURI. Si comertul cu produse din carne si mezeluri a fost