Reactiile de presa si politice la recenta semnare a Tratatului de aderare la Uniunea Europeana, de catre Romania si Bulgaria, continua sa arunce o umbra apasatoare asupra bucuriei noastre dunarene. Mai mult, aceste prime ecouri, deosebit de negative, sint urmate si intarite de sondajele de opinie, mai ales cele din Franta si Germania.
In Franta, batalia nu s-a concentrat in mod particular asupra ultimelor noi venite, ci asupra alegerii dintre DA si NU, la referendumul care ar trebui sa faca din Constitutia Europei un complement la Constitutia Frantei. Ponderea celor care anuntau un vot negativ a crescut pina la 58%, ceea ce a speriat probabil multa lume, nu doar in Franta, ci peste tot in Europa.
Consecintele unui vot negativ in hexagon sint incalculabile, iar efectele lor ar putea sa se extinda pe decenii, daca nu chiar pe intregul secol. Francezii ar avea o sansa sa-si razbune frustrarile, pe seama politicienilor care si-ar vedea statuile prabusite, dar, cu siguranta, Franta ar pierde mai mult decit piedestalul pe care se afla acum statuia Marianei in Europa.
Rolul de lider politic, de locomotiva a trenului care duce popoarele batrinului continent nu doar intr-o noua gara, ci intr-un viitor complet diferit de cel pe care istoria ultimelor doua secole l-a croit, ar putea fi complet ratat.
Nimeni n-ar mai da nici macar "2 Euro" pe promisiunile si angajamentele politicienilor francezi, mai ales pe pretentia lor de a arata celorlalti directia pe care trebuie sa se miste. Sesizind uriasa miza a bataliei, politicienii au iesit din amorteala si s-au aruncat in arena. Fiecare, in felul lui.
Extrema dreapta defilind arogant pe strazile principale ale Parisului, cu bandiere si lozinci cit casa, pe care se rasfatau toate propozitiile imaginabile sugerind logica implacabila a unui vot negativ! Greaseala de a fi scufundat t