Cum Islanda este inconjurata de ape, mancarea traditionala este pestele. Afumat, crud, fiert, oricum. Totul depinde de imaginatia celui care il pregateste. de CRISTINA ANDREEA CATANA NATURAL. Carnea de rechin se consuma de cele mai multe ori cruda In intreaga lume este recunoscut faptul ca pestele islandez din apele Oceanului Atlantic este de cea mai buna calitate. Si pentru ca se gaseste proaspat pe toata perioada anului, pestele nu lipseste din meniul zilnic al islandezilor. Bucatarii-sefi din restaurantele islandeze pot ameti un turist neinitiat in arta culinara islandeza cu multitudinea de feluri in care se poate prepara pestele. De fapt, in Islanda poti sa gasesti chiosculete, unde se vand doar vietati marine comestibile, mai la tot pasul, iar supermarketurile ofera o varietate impresionanta de peste. De fapt, aici se consuma carnea oricarei vietuitoare marine, iar carnea de rechin cruda este considerata o delicatesa.
CARNURI. In afara de peste, in Islanda se poate gasi un numar foarte mare de sortimente de carne: miel, porc, vita, cal si ren. In plus legislatia legata de comercializarea carnurilor este foarte stricta: nu se admit aditivi alimentari sub nici o forma, iar carnea trebuie sa fie intotdeauna proaspata. Importul de carne este interzis din cauza posibilelor imbolnaviri. Pentru ca pastoritul a fost una dintre ocupatiile principale ale islandezilor, carnea de miel este foarte cautata. Pentru ca aceasta sa aiba un gust cat mai bun, in perioada verii ovinele sunt lasate sa pasca libere in munti ierburi salbatice care confera carnii un gust deosebit.
LACTATE Islandezii sunt mandri si de calitatea laptelui produs de ei. Printre produsele traditionale se numara skyr si mysa, care este un fel de zer. Catalogata drept branza proaspata, skyr este facuta din lapte fara spuma, seamana la gust cu iaurtul si se serveste cu zahar si cu frisca. M