Actualul Executiv intentionează să reducă la 10 numărul de comitete birocratice
Un stat modern care se respecta pe sine, insa nu si cetatenii, nu se simte in apele lui daca nu este aparat de o armata de birocrati, mai mult sau mai putin bine platiti. Statul roman nu face exceptie, din 1990 pana in prezent fiind infiintate nu mai putin de 123 de comisii si comitete interministeriale. Imaginatia combinatorica a autoritatilor si entuziasmul lor pentru infiintarea de comisii menite sa rezolve unele probleme, de multe ori inventate, au determinat Secretariatul General al actualului Guvern liberal sa initieze un proces de reforma si de debirocratizare la nivelul activitatii interministeriale, prin care urmareste renuntarea la practica infiintarii unei comisii de fiecare data cand nu se gaseste o solutie imediata.
Cifrele sunt elocvente in acest sens: intre ianuarie 1991 si 30 aprilie 2005 au fost infiintate 123 de organisme interministeriale, prin 92 de acte normative emise de Guvern si 31 de decizii ale primului-ministru. Campion in aceasta privinta este Guvernul Adrian Nastase, care, in cei patru ani in care s-a aflat la putere, a infiintat 55 de organisme interministeriale prin acte emise de Guvern si 28 prin decizii ale primului-ministru. Intre 1990 si 2000 au fost create 28 de organisme interministeriale prin acte normative emise de Guvern, iar in 2005 - 9 organisme prin acte emise de Executiv si 3 prin decizii ale primului-ministru.
Cifrele amintite par sa confirme una din legile lui Murphy, potrivit careia "atunci cand ai dubii, este indicat sa sugerezi formarea unei comisii". In plus, fenomenul intalnit in tara noastra respecta si cele doua axiome ale Legii lui Parkinson, publicata in deceniul sase al secolului trecut: "O oficialitate doreste sa-si sporeasca subordonatii si nu rivalii" si "Oficialitatile isi dau de lucru unele altora". @N_P