Achizitionate din Occident la preturi nesemnificative, apoi introduse in tara pe cai semilegale, fara plata unor taxe, hainele second-hand ajung sa faca o concurenta serioasa comerciantilor din magazinele de profil. ,,Astazi, cred ca in piata sunt circa 20.000 de persoane.
De regula, o data cu instalarea timpului frumos, oamenii incep sa dea buzna in targ, insa acum numarul acestora pare destul de mare, fata de alte perioade similare", spune Emil Deznan, administratorul pietii Obor, apartinand firmei Targuri, Oboare, Piete (TOP) Arad.
De fapt, cresterea numarului de cumparatori din targul aradean nu este alte ceva decat urmarea exploziei de oferte de haine second-hand. Primele haine second-hand au fost introduse in vestul tarii imediat dupa 1989, urmand ca volumul acestora sa aiba diferite evolutii, in functie de cererea pietii, dar si de maiestria comerciantilor in a fenta autoritatile de la frontiere.
Acum insa, asistam, se pare, la o noua redimensionare a comertului cu haine la mana a doua, practicat in special in judetele Arad, Timis si Bihor. Asa se face ca in piata Obor din Arad oferta cu haine importate din Europa Occidentala este de-a dreptul impresionanta, cunoscatorii estimand-o la peste 40 de miliarde de lei lunar.
O situatie asemanatoare se intalneste si in targurile din Oradea si Timisoara, locuri unde sute de intreprinzatori obtin profituri semnificative de pe urma comertului cu haine second-hand. Volumul real al pietii este dificil de cuantificat, deoarece vanzatorii nu expun niciodata toata marfa pe tarabe.
De regula, produsele sunt transportate la piata cu autoturismele, de unde se scot treptat, in masura in care merg vanzarile. Practic, din aceste piete iti poti cumpara absolut orice articol de imbracaminte sau incaltaminte doresti, incepand de la ciorapi, batiste, camasi, tricouri, pardesi