Pentru incurajarea platilor online se va adopta un pachet de legi care va reglementa tranzactiile de acest tip. Oficialii spera ca prin acestea sa se elimine evaziunea fiscala si comertul cu facturi false.
Problema tranzactiilor si a platilor online este departe de a fi rezolvata. Cadrul legal este, in mare, conturat. Cu toate acestea, se inregistreaza deficiente atit pentru client, cit si pentru vinzator. Una dintre problemele a caror eliminare se doreste este cea privind posibilitatea platirii online a TVA-ului aferent facturii achitate.
In cursul anului viitor se va finaliza o lege a sistemelor de plata electronice. Aceasta lege, alaturi de prevederile privind facturarea electronica si arhivarea electronica a documentelor, aceasta lege va duce la dematerializarea documentelor. Se spera ca prin aceasta romanii sa aiba mai multa incredere in cumparaturile si platile online.
Produs fara factura
Carentele legislative au generat situatii anormale. „In comertul electronic se intimpla un lucru hilar. Poti sa cumperi soft de pe Internet, deci un bun nematerial, pe care-l descarci imediat, il platesti instantaneu, iar factura ti se trimite prin posta. A fost primul loc in care s-a vazut ca e nevoie de o lege a facturarii electronice", spune Varujan Pambuccian.
Pentru facturare ai nevoie de doua lucruri: posibilitatea de a stoca in deplina siguranta facturile, iar pentru stocarea oricarui document in forma electronica este necesara o lege a arhivarii electronice, lege care a fost initiata.
Sisteme cu cintec
Se impune insa si punerea la punct a sistemelor de plata electronice. „Este nevoie de o lege. Ar mai trebui ca Ministerul de Finante sa puna la punct sistemul informatic al Trezoreriei. Cind platesc o factura, este normal ca suma aferenta TVA sa poata fi si ea platita instantaneu. Chestiunea acea