Condimentul preferat al americanilor nu este altul decat ketchup-ul. Studiile recente arata ca el poate fi, de asemenea, o unealta puternica in lupta impotriva cancerului si a bolilor de inima.
de VERONICA GUZUN BUN LA TOATE. In prezent, pizza nu e pizza fara ketchup Cuvantul ketchup este derivat de la chinezescul ke-tsiap, sosul unei saramuri de peste. In Malaiezia sosul este cunoscut sub denumirea de kechap, iar in Indonezia - ketjap. In secolul al XVII-lea, marinarii englezi si danezi au descoperit deliciile acestui condiment chinezesc si l-au adus in tarile lor. Pentru prima data, cuvantul a fost mentionat in scris in jurul anului 1690.
ISTORIE. Din 1711, denumirea oficiala a acestui aliment a devenit ketchup, insa, in Statele Unite ale Americii, sunt recunoscute si alte doua denumiri: catsup sau catchup. Versiunea chinezeasca a sosului este de fapt asemanatoare sosului Worcestershire, este mai diluat si are mai multe ingrediente. El s-a schimbat in timp, astfel incat, la sfarsitul secolului al XIX-lea, a fost cunoscut sub denumirea de soia din rosii - un sos destul de consistent.
In 1727 a fost publicata prima reteta de ketchup. Ea continea sos de rosii, otet, zahar, sare, aroma de usturoi sau de ceapa, piper rosu. Britanicii preparau un ketchup care continea si ciuperci. El era aproape transparent si se deosebea de cel cu care suntem in prezent obisnuiti.
MEDICINA. In 1998 au fost publicate niste informatii care demonstrau faptul ca acest sos contine Lycopene - un antioxidant care se lupta cu radicalii liberi care duc la aparitia cancerului si la imbatranirea prematura.
RECORD. In 1949, a fost facuta cea mai mare sticla de ketchup din lume si poate fi admirata in Collinsville, satul Illinois, SUA. Din 2002 aceasta sticla face parte din Registrul National al Locurilor Istorice. Inaltimea ei este de 65 de metri si 45 de