Nivelul ratei dobanzii de referinþã a Bãncii Naþionale a Romaniei pentru luna mai este de 7,96 la sutã, in scãdere cu 0,49 la sutã faþã de luna aprilie, cand s-a cifrat la 8,45 la sutã, a anunþat ieri BNR.
In ianuarie, dobanda de referinþã se ridica la nu mai puþin de 17,31%, in februarie a scãzut la 15,75%, iar in martie la 10,75%. In total o scãdere de 9,35 puncte procentuale, care reflectã, in primul rand o diminuare accentuatã a dobanzilor de pe piaþa bancarã, atat la credite, cat mai ales la depozite.
Dobanda de referinþã reprezintã media dobanzilor practicate in tranzacþiile pe piaþa monetarã ºi este utilizatã in administraþie.
Miºcãri mai ample in privinþa dobanzilor bancare s-au petrecut pe palierul imobiliar/ipotecar, principala sursã de finanþare pe termen lung. La consum, categoria de credit cu cea mai mare dinamicã, dobanzile au scãzut foarte puþin.
Aceºti factori au dus nivelul mediu al dobanzilor de retail la aproximativ 20%.
Perspective de scãdere existã, avand in vedere cã banca centralã a avertizat bãncile comerciale sã iasã pe piaþã cu oferte mai atractive pentru cã bonificaþiile depozitelor plasate la BNR nu vor mai fi o sursã de finanþare de preferat. Scãderea abruptã a dobanzii de referinþã are ºi o cauzã mai puþin plãcutã. Aceastã tendinþã este ºi rezultatul scãderii dobanzilor la depozite. Dacã la inceputul anului bãncile se bãteau sã atragã economiile populaþiei la dobanzi ce variau in jurul a 12%, acum, majoritatea bonificaþiilor pentru depozitele la lunã merge spre 8%.
Toate acestea sunt efectele reducerii continue a ratei de politicã monetarã. BNR a redus luna trecutã dobanda de intervenþie la 12,50%, cu douã puncte procentuale sub nivelul anterior.
Aceasta este cea mai mare scãdere operatã de BNR de cand a inceput cursul descendent al ratei dobanzii de politicã monetarã, in vara anului trecut. A