Coruptia face rau? Intrebarea pare pusa de un prost doar daca nu stai sa te gandesti. Am auzit biznismeni cu cifra mare de afaceri care ziceau ca prezenta coruptiei, chiar in stadiul de metastaza, e semn ca exista destul de furat pentru ca economia merge.
Unde nu e coruptie, e saracie, zic ei sfatosi si bucurosi ca inca nu sunt in parnaie. Daca totusi cadem de acord ca zisa coruptie cauzeaza, apare inca o intrebare: care e raul cel mai mare pe care il poate face coruptia?
In campania electorala, Basescu si ai sai au apasat pe imbogatirea fara just temei a catorva mafioti in dauna milioanelor de romani nevoiasi, calculand cate scoli si spitale s-ar putea finanta cu banii deturnati la Rafo, acum si la Petromidia.
Saracirea populatiei in urma jafului la scara nationala, care naste hazard moral in economie si pune eticheta de tara corupta in ochii investitorilor, ii indigneaza, fara indoiala, pe simplii cetateni.
Luxul in care se lafaie potentatii zilei la doi pasi de mizeria ucigatoare a celor multi e greu de suportat.
Dar exista, cred eu, ceva mai greu de indurat pentru romani decat saracia: umilinta nedreptatii, la care ii supune tocmai institutia impartitoare de dreptate a statului: Justitia.
Aici coruptia si traficul de influenta fac din alb negru si invers, frangand ca pe un vreasc soarta unui nevinovat, nu inainte de a-l scoate din minti si facand scapati pe usa din fata hoti si criminali pe care nu-i rabda nici puscaria.
Ii inteleg, deci, pe cei care saluta metodele lui Basescu, puse in aplicare de ministrul Justitiei, Monica Macovei. Daca fostul capitan de vas racnea in campanie ca lichideaza cu mana lui ministrii suspectati de coruptie si cerea arestarea unui computerist nevinovat, d-na Macovei ii continua creator gandirea.
Ea afirma alaltaieri sus si tare, in sedinta C