Aproximativ 430.000 de romani se afla pe "lista neagra" a bancilor ca restantieri la plata creditelor. Circa 23.000 dintre acestia au intrat in relatie cu mai mult de doua banci.
Istoricul comportamentului la plata al acestora, pus sub semnul intrebarii, este un real semnal de alarma pentru banci, care platesc sume semnificative pentru a avea astfel de informatii si a se proteja cat mai mult in fata riscului de creditare. Aproape un sfert dintre rau-platnici au in prezent restante mai mari de o luna la plata creditului.
Din datele furnizate de Biroul de Credit, rezulta ca platile restante ale persoanelor fizice numara in prezent aproape 920 miliarde lei, 1,8 milioane euro si aproape 860.000 USD. De departe cele mai expuse din acest punct de vedere sunt creditele de consum, iar in mica masura cele pe card, precum si creditele imobiliare si ipotecare.
O data cu cresterea exponentiala a numarului creditelor de consum acordate, a devenit mult mai numeroasa si categoria clientilor-problema. "Exista persoane fizice cu plati restante la credite luate la sapte-opt banci, imprumuturi acordate numai pe baza de declaratie de incredere, prin care clientul semneaza ca nu mai are in derulare alte imprumuturi.
in prezent sunt implicate din acest punct de vedere 173.000 de conturi cu restante active", declara pentru Adevarul Serban Epure, directorul Biroului de Credit. Lucrurile par insa sa se mai ordoneze la nivel de banci, mai ales la cele care detin o cota semnificativa pe piata de retail.
Anul acesta a crescut numarul consultarilor bazei de date a Biroului de Credit, "saptamana trecuta ajungand la circa 10.000 zilnic", precizeaza aceeasi sursa. Dar cum nimic nu e gratis, fiecare raport de credit e taxat cu 1 euro, cost recuperat de banca de la client. Mai toti bancherii acuza costul ridicat practicat de Biroul de Credit