Muncitori dispusi sa lucreze zece ore pe zi, sase zile pe saptamana, care termina proiectele la termen si, in multe cazuri, chiar inainte, si toate acestea pe un salariu sub medie. Nu este vorba de vreun anunt la mica publicitate, ci de o reclama din Marea Britanie care promoveaza avantajele angajarii romanilor. Anuntul este comentat pe larg de Financial Times, in editia sa electronica de ieri.
Aceasta in conditiile in care britanicii sunt chemati azi la urne, la finalul unei campanii electorale in care imigratia din insula a fost o tema foarte disputata de laburisti si conservatori. Acestia din urma, prin liderul lor Michael Howard, au promis chiar o serie de masuri care sa limiteze drastic numarul celor care doresc sa vina in Marea Britanie, cerand ca imigrantii din tarile care nu fac parte din Uniunea Europeana sa fie testati pentru diverse boli contagioase inainte de a li se permite intrarea in tara, iar in cazul in care sufera de tuberculoza sa nu primeasca viza.
Financial Times comenteaza ca reclama referitoare la avantajele angajarii constructorilor romani reflecta beneficiile, dar si preocuparile suscitate de folosirea fortei de munca din strainatate in servicii si industrii importante din Marea Britanie.
Anuntul in cauza afirma ca acesti muncitori sunt "dispusi sa lucreze zece ore pe zi, sase zile pe saptamana", asigurand "terminarea proiectelor la termen si, in multe cazuri, chiar inainte". Muncitorii ar fi "un ajutor nepretuit pentru contractori, furnizand nu numai mijloacele de a acoperi criza de mana de lucru calificata cu care se confrunta industria, dar si modalitatea de a aduce performantele lor exceptionale la un nivel comercial mai acceptabil".
Caracteristicile locurilor de munca ocupate de multi imigranti sunt salariile mici, un program de munca prelungit si neregulat, adesea ore de munca suplimentare neplatite, adica slujbe