Intrarea Romaniei in Uniunea Europeana va muta oportunitatile de afaceri de la granita de vest a Romaniei la cea de est. Companiile interesate de pietele ex-sovietice va trebui sa ia in calcul infiintarea de capacitati de productie peste Prut.
Pentru supermarketul lui Cristian Patruna, situat langa punctul de trecere a frontierei de la Nadlac, intrarea Ungariei in Uniunea Europeana a reprezentat cu adevarat un moment de cotitura. Cresterea preturilor din tara vecina a determinat un aflux neasteptat de maghiari care veneau in Romania pentru a face cumparaturi. „Practic, preturile din Ungaria s-au dublat.
Daca inainte noi ne faceam cumparaturile la ei, acum este invers", spune Patruna. Daca in urma cu aproape trei ani, atunci cand omul de afaceri deschidea magazinul din Nadlac, pozitionarea acestuia nu era tocmai fericita, nefiind intr-un oras mare, peste noapte, a devenit primul supermarket pe care il intalneau maghiarii veniti la cumparaturi in Romania. In scurt timp, vanzarile s-au dublat.
Apropiata integrare a Romaniei in Uniunea Europeana ridica insa preturile si la noi, iar clientii maghiari nu mai sunt asa de atrasi de magazinele noastre. „Acum mai sunt cativa intermediari care iau de aici si vand dincolo. Dar intr-un an, simt va disparea acest fenomen", explica omul de afaceri aradean.
Pentru magazinul lui Cristian Patruna, integrarea Romaniei in Uniunea Europeana nu este cel mai fericit eveniment. Preturile se afla in plin proces de crestere, pentru a se alinia la cele din Comunitatea Europeana, iar pozitia privilegiata a magazinului va disparea incet, dar sigur. Oportunitatile se muta insa de la granita de vest a Romaniei la cea de est.
In timp ce Cristian Patruna numara zilele in care preturile din supermarketul sau raman competitive pentru cetatenii maghiari, in orasul Ungheni, din Republica Moldov