De cativa ani incoace, in Tulcea s-au vandut zeci de terenuri trecute in scripte drept active ale unor societati comerciale. Majoritatea acestor terenuri sunt diguri pe care localnicii le foloseau drept cai de acces si care acum au devenit domeniu privat.
Desi administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii a declansat o campanie impotriva constructiilor din zona respectiva, statutul acestor terenuri face inutile demersurile institutiei. Patronii digurilor pot decide dupa cum ii taie capul asupra destinatiei pe care o dau proprietatii lor, iar autoritatile locale privesc neputincioase la procesul de "urbanizare" a Deltei.
In 2000, Consiliul Judetean Tulcea a dat o hotarare prin care a preluat abuziv toate digurile din judet. O parte dintre acestea tineau de administratiile locale, insa altele erau in administrarea fostelor amenajari piscicole sau societati agricole din judet. APAPS a scos apoi la vanzare societatile respective, iar in contractele de vanzare au fost introduse si terenurile, ca active.
O data cu privatizarea, noii proprietari au dat in judecata Consiliul Judetean si, prin slaba prestatie a acestuia in instante, au castigat cam toate procesele. Este de asteptat sa apara si constructiile cu destinatie turistica in zona, tot in perimetrul digurilor scoase la mezat de APAPS.
Solutia a aparut deja: fostele statii de pompare construite pe diguri pot deveni fundatiile noilor constructii. A luat nastere astfel, fara voia celor care gestioneaza Rezervatia, cea mai mare suprafata privata construibila din Delta. Problema a ajuns la urechile autoritatilor locale abia dupa ce a fost facuta publica de Adevarul.
Prefectul de Tulcea, Lefter Chirica, recunoaste ca este posibil ca situatia sa scape de sub control. "Va promit ca in zilele urmatoare voi avea un raport complet asupra situatiei terenurilor", ne-a