PSD va solicita organismelor europene (Uniunea Europeana, Consiliul Europei, Comisiei de la Venetia) sa expertizeze pachetul legislativ privind reforma in justitie, elaborat de ministerul de resort, condus de Monica Macovei. Este vorba de cele trei proiecte de ordonante de urgenta care vizeaza amendarea Legii privind statutul magistratilor, Legii privind organizarea si functionarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) si a Legii privind organizarea judiciara. Senatorul PSD Cristian Diaconescu, fost ministru al justitiei, sustine ca, printr-o serie de prevederi inserate in cele trei acte normative, actuala putere urmareste sa reintroduca controlul politicului asupra justitiei. Potrivit acestuia, PSD contesta acele prevederi potrivit carora Ministerul Justitiei va recapata atributiile privind numirea procurorilor, evaluarea activitatii magistratilor si, implicit,? promovarea acestora, in timp ce Consiliul Superior al Magistraturii va avea doar un rol consultativ. La rindul sau, deputatul Adrian Severin a precizat ca actuala legislatie din domeniul justitiei a fost deja negociata cu UE, iar angajamentele pe care si le-a luat Romania ?trebuie respectate si de actualul guvern?. Severin a adaugat ca vor fi sesizati raportorul Parlamentului European pentru Romania, Pierre Moscovici, comisarul pentru extinderea UE, Olli Rehn, si comisarul pentru justitie si afaceri interne, Franco Frattini.
Macovei: ?Este normal ca sistemul sa reactioneze?
?Reamintesc ca guvernarea PSD ne-a lasat cu o clauza de salvgardare pe capitolul Justitie? a venit ieri replica promta a ministrului Justitiei, Monica Macovei, care considera ca acuzele lansate de senatorul PSD, Cristian Diaconescu, ?sint nefondate?.
?Am? o consultare informala cu Comisia Europeana asupra acestor proiecte de lege. Modificarea celor trei legi este o necesitate pentru a asigura atit independ