Cota de unu la sută pe castigul din valori mobiliare va fi mentinută si după 1 ianuarie 2006. Dobanzile de cont curent care depăsesc rata de referintă interbancară sunt impozitate
Plenul Senatului a aprobat, ieri, proiectul de lege privind modificarea si completarea Codului fiscal, care se refera la unificarea cotei de impozitare a profiturilor persoanelor juridice, extinderea bazei de impozitare si alte aspecte legate de TVA, impozitul pe venit si accize.
"Am redus impozitele directe la 16 la suta, dar le-am majorat pe cele indirecte, pe consum. Prin aceste masuri speram sa scoatem la suprafata o mare parte din economia subterana si sa aducem in plus la bugetul de stat 17.000 de miliarde de lei", a spus, ieri, Ionut Popescu, ministrul Finantelor.
"Legea mai cuprinde cresterea accizelor de la 1 aprilie, introducerea TVA la spectacolele organizate cu scopul de a se obtine profit si la firmele de cablu", a mai spus ministrul.
Senatorii au admis, in plen, cinci dintre cele 25 de amendamente respinse in Comisia de buget-finante.
De la 1 ianuarie 2006 se impoziteaza portofoliul
Unul dintre amendamente se refera la modul de calcul al impozitarii venitului din piata de capital. Astfel, de la 1 ianuarie 2006, va fi aplicat un impozit de 16 la suta pe portofoliu.
Potrivit Ministerului Finantelor, de la 1 iunie, castigul din vanzarea actiunilor se va impozita cu 10%, dar in cazul in care titlurile de valoare stau in portofoliu mai mult de 365 de zile impozitul se mentine ca si in prezent la 1%.
Pierderea din tranzactie este considerata definitiva si ramane la contribuabil. Cota de unu la suta va fi mentinuta si dupa 1 ianuarie 2006.
S-a definit, de asemenea, momentul constituirii depozitului, ca data de referinta pentru aplicarea cotei de impunere de zece la suta si s-a detaliat modul de impunere a veni