O companie care asigura securitatea comunicatiilor a declarat ca numarul tarilor in care exista deja virusul care afecteaza telefoanele mobile este de 20.
Denumit Cabir, virusul a fost detectat pentru prima data in august 2004 in Filipine. Potrivit ultimului raport al companiei finlandeze F-Security, Luxemburgul este a 20-a tara afectata. Virusul este prezent in Asia, Europa si America de Nord, inclusiv in SUA. Cabir foloseste Bluetooth pentru a infesta telefoanele care functioneaza pe baza sistemelor de operare Symbian. In prezent exista peste 20 de variante ale acestui virus, cea mai grava dintre ele fiind capabila sa dezactiveze caracteristici avansate de date.
Virusul ajunge in inbox-ul telefonului, cel mai adesea sub forma unui program de securitate. Cand utilizatorul deschide fisierul, virusul se activeaza imediat si incepe sa caute noi dispozitive pe care sa le infesteze folosind Bluetooth, o tehnologie cu raza scurta folosita pentru stocare si transmitere de date intre dispozitive compatibile. Desi specialistii considera ca acest virus nu este periculos, tot ei sustin ca virusii aparuti in cazul telefoanelor mobile vor deveni nocivi din momentul in care utilizatorii vor folosi aparatele pentru stocarea unor informatii personale, precum numerele cartilor de credit folosite pentru achizitionarea serviciilor sau produselor (cum ar fi bilete la meciuri).
Specialistii recomanda utilizatorilor de smart-phones sa-si instaleze programe antivirus deoarece se asteapta ca pe viitor, telefoanele sa fie atacate la fel cum sunt calculatoarele in acest moment.
O companie care asigura securitatea comunicatiilor a declarat ca numarul tarilor in care exista deja virusul care afecteaza telefoanele mobile este de 20.
Denumit Cabir, virusul a fost detectat pentru prima data in august 2004 in Filipine. Potrivit ultimului raport al companiei finland