Cel mai clar mesaj transmis de congresul PSD e cel al dorintei coplesitoare a partidului de a-si exercita puterea. Ion Iliescu devenise un abces pe corpul politic al partidului si a fost eliminat printr-o operatie chirurgicala rapida. Doar cativa oameni din anturaj i-au ramas credinciosi.
Cel mai indraznet aparator al sau, Corina Cretu, parea ca e tovarasa Elena Ceausescu din 25 decembrie 1989 atunci cand avertiza ca fara Iliescu partidului ii va fi greu sa treaca pragul celor 5%.
Puternicele instincte de supravietuire ale unui partid-mamut nascut pentru a conduce au fost afirmate o data in plus. Felul curat si disciplinat prin care s-a realizat succesiunea imbunatateste imaginea zdrentuita a PSD. A fost o schimbare la varf neplacuta, dar fundamental democratica. Nu este limpede care va fi viitorul lui Adrian Nastase.
Va fi el Marele Vizir al partidului, stapanul masinariei sale, cu un personaj influentabil ocupand fotoliul de lider? Ori a inceput PSD-ul sa ni se reveleze a fi un partid cu o viata democratica veritabila in care stilul autocratic al lui Nastase e si el demodat?
Cativa dintre baronii cei mai rau famati au fost privati de orice pozitii oficiale. Personaje care par retinute sau care au avut rezultate bune in administratie, precum Ioan Rus, Mihai Tanasescu si Titus Corlatean, au fost confirmate in noua conducere. Femei capabile au reusit in sfarsit sa-si croiasca un drum spre conducerea partidului.
Mircea Geoana, noul lider, e un "tehnocrat" iscusit in arta persuasiunii. Relatiile publice si diplomatia reprezinta aria sa de expertiza. Geoana si-a folosit talentul in competitia reala in ce priveste imaginea partidului si a obtinut pentru PSD unele din cele mai bune rezultate din ultimii 15 ani.
E important sa nu uitam ca la victoria sa au contribuit voturile unora din baronii cei mai cu