Nemultumiti de modul in care au fost tratati de Internationala Socialista si de Partidul Socialistilor Europeni, care nu si-au ascuns niciodata preferinta si afectiunea pentru PSD, liderii democrati intentioneaza ca, in 2007, anul posibilei integrari a Romaniei in UE sa reprezinte tara noastra in Parlamentul European de pe bancile grupului popular. Confruntat cu pericolul de a-si pierde o parte din electorat in cazul in care ar parasi corabia social-democrata, conducerea PD evita sa transforme partidul intr-unul popular, alegand o cale mai ocolita, dar mai sigura. Modelul este cel lansat de Partidul Social-Democrat portughez, condus de José Manuel Durao Barrosso, care, desi are o orientare de centru-stanga, este membru al Partidului Popular European.
Solutia adoptata de PSD-ul portughez a fost una incununata de succes, fostul premier Barrosso fiind ales intai vicepresedinte al PPE intre 1999 si 2002, pentru ca apoi sa fie instalat in cea mai inalta functie executiva a UE, presedinte al Comisiei Europene.
Actualul primar al Capitalei si foarte probabil viitorul presedinte al PD, Adriean Videanu, a recunoscut ca exista discutii in acest sens, sustinand ca pentru a fi membru al grupului popular din Parlamentul European, nu trebuie neaparat sa fii un partid de orientare crestin-democrata sau populara. "Exista partide social-democrate membre ale Partidului Popular European", a afirmat, pentru "Curierul National", fostul vicepremier.
Popularii europeni, cei mai ferventi sustinatori ai amanarii integrarii Romaniei
In disputele care vor avea loc in cele 25 de Parlamente Europene pe tema ratificarii Tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei la UE, cei mai multi partizani ai amanarii aderarii celor doua state se vor numara din randul popularilor. De altfel, si in Parlamentul European, grupul care a votat impotriva acordarii aviz