Schimburile comerciale dintre Romania si China se situeaza, inca, la un nivel modest, a fost concluzia Grupului de Afaceri Romano-Chinez, reunit, ieri, la sediul SIF Muntenia.
Evenimentul s-a bucurat de o participare masiva a reprezentantilor mediului de afaceri, a reprezentantilor autoritatilor romane, a membrilor sau viitorilor membri ai Asociatiei. Printre vorbitori s-au numarat Sa Xu Jian, ambasadorul Republicii Populare Chineze in Romania, Viorel Marian Pana, presedintele Grupului de Afaceri Romano-Chinez, Dan Docan, director general al Imprimeriei Romane, Adrian Radu, presedintele Romexterra Bank, Dan Constantinescu, vicepresedintele Comisiei pentru Supravegherea Asigurarilor, Salameh Nawaf, presedintele Alexandrion Group, Sorin Mihai, director general al Petromservice, Firu Florian, vicepresedintele SIF Transilvania, Ionel Blanculescu, presedintele companiei Consultanta si Investigatii Financiare si Bogdan Baltazar, presedintele societatii de Consultanta Baltazar, Bloom & Parvulescu.
Reprezentantii mediului de afaceri au amintit diferite proiecte romano-chineze, anuntate de fosta guvernare, si care nu isi gasesc continuitate sub conducerea actualului Executiv. Printre acestea, soseaua de centura a Bucurestiului sau discutiile pentru participarea companiei chineze ZTE la Postelecom, operatorul de telefonie al Postei Romane.
De vina este, in mare parte, inertia autoritatilor romane, care acorda o prea mica atentie unei piete de dimensiuni uriase, cu mare cautare pentru orice exportator din lume.
1,4 miliarde de dolari, anul trecut
Volumul schimburilor comerciale intre China si Romania a crescut, in ultima perioada, cu un ritm mediu anual de 30 la suta, a precizat Sa Xu Jian.
"In primele trei luni ale acestui an, schimburile comerciale dintre cele doua tari au crescut cu 16 la suta, iar valoarea lor totala pentru