Dima Zainea, inspectorul general ISJ Constanta(Foto: )
Mult asteptata aderare la UE nu inseamna neaparat numai avantaje, ci si dezavantaje. Astfel, unul dintre „micile" inconveniente pe care comisiile de aderare l-au adus in discutie, ar fi fost reducerea coruptiei.
Pentru unele persoane acest lucru ar putea fi numai o gluma proasta, insa Ministerul Justitiei, in parteneriat cu Ministerul Educatiei si ONG-urile din Romania, incearca sa treaca de la vorbe la fapte, astfel incat incepand cu luna viitoare - iunie, in licee va fi demarat un proiect pilot prin care liceenii sunt invatati sa lupte impotriva coruptiei.
Lectiile de „moralitate" si „decenta" se vor tine in timpul alocat in mod normal orelor de educatie civica. Proiectul pilot nu este foarte bine implementat in constiinta civica a profesorilor, deoarece la auzul vestii ca va trebui sa predea cinstea si onoarea acestia au „percutat" mai greu.
Acest lucru a fost demonstrat de reactia violenta a profesoarei de educatie civica din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Constanta, Ecaterina Stroe, care ne-a declarat ca: „De ce as preda eu anticoruptia?! Eu nu sunt corupta".
Revenind la parteneriatul intre MJ, MEdC si ONG-urile, de mentionat ca acesta este in valoare de 100.000 de euro si se va desfasura numai in cate doua scoli din fiecare resedinta de judet, printre care si Constanta. Pentru fiecare scoala se va repartiza o suma de bani, functie de numarul de ore pe care scoala cu pricina accepta se le predea elevilor sai.
Inspectorul general Zainea acuza parintii ca isi indeamna odraslele sa fure „Nu stiu ce li se va preda liceenilor la aceste cursuri, dar stiu ca fenomenul coruptie este peste tot la noi. De mici, copiii stiu ce este aceea coruptie. Prima lor