Dupa o deschidere de sedinta buna, care prevestea o evolutie asemanatoare cu cele din primele sedinte ale lunii mai, piata bursiera a intrat, ieri, intr-o faza de stagnare, cu usoara tendinta descendenta. Asadar, la inchiderea sedintei de tranzactionare, indicii BET si BET-C au inregistrat cresteri modeste de circa 0,50 de procente, piata SIF-urilor fiind singura care a mers impotriva trendului, inregistrand o scadere de 1,58 la suta.
In ceea ce priveste lichiditatea bursiera nu s-au inregistrat surprize, aceasta ramanand la acelasi prag de circa 200 miliarde lei. Piata Societatilor de Investitii Financiare, a scazut, in cursul sedintei, pana la aproape 3 procente, in conditiile in care pe titlurile SIF au aparut vanzatori mai multi.
Acestia au profitat zilele trecute, conform spuselor lui Alin Brendea, director de operatiuni la SSIF Prime Transaction, de ultimele sedinte in care puteau cumpara actiuni pentru a avea dreptul la dividende, care vor fi decontate la data de inregistrare - 10 mai.
Insa presiunea vanzatorilor jucatori de talie mare neinteresati de dividende a fost mai mare, ieri, decat cea a cumparatorilor care joaca la dividende, ceea ce a dus la scaderea cursurilor SIF-urilor. Pentru sedinta de azi, cand cursul SIF-urilor ar trebui sa scada cu valoarea dividendelor, este de asteptat sa apara cumparatorii, ceea ce ar determina revenirea acestor titluri pe crestere.
SIF Banat-Crisana a inregistrat cea mai mare depreciere a cotatiei, de 3,20 la suta, ajungand la un pret de 12.100 lei pe actiune. SIF Oltenia a scazut, la randul sau, destul de semnificativ, cu 2,34 la suta pana la 12.500 lei pe actiune.
Dintre titlurile lichide, cel mai mult a scazut, ieri, Rompetrol Rafinare Constanta, cu 5,60 procente pana la un pret de 894 lei pe actiune.
In ceea ce priveste topul aprecierilor, acesta a fost dominat asa cum ne-am obis