O noua forma de scepti cism a aparut pe continentul european, iar expertii sustin ca in alegerile ce s-au desfasurat ieri in Marea Britanie vor fi favorizate partidele care au evitat, in mod intentionat, in timpul campaniei, sa abordeze problema Europei.
UE nu a fost un subiect amplu dezbatut in campanie, spre deosebire de problema valurilor de imigranti, care s-a aflat in centrul mesajului Partidului Conservator. Ratificarea Constitutiei europene si cresterea impozitelor vor fi primele subiecte dificile cu care se va confrunta viitorul guvern britanic, dupa alegerile de ieri.
Sondajele indicau o noua victorie a Partidului Laburist, insa expertii apreciaza ca un nou guvern condus de Tony Blair nu se va bucura de nici un ragaz. Viitorul relatiei cu UE, a carei presedintie semestriala va fi preluata de Marea Britanie la 1 iulie, pare a fi cea mai urgenta problema.
in cazul in care va fi confirmat in functie, premierul laburist Tony Blair trebuie sa lanseze, in foarte scurt timp, campania in favoarea aprobarii Tratatului constitutional european pe care il sustine.
Campania pentru referendumul programat pentru 2006 "va incepe a doua zi dupa legislative", apreciaza Richard Whitman, politolog la Chatham House, fostul Institut Regal pentru Afaceri Internationale. Dar misiunea de a ii convinge pe britanici se anunta foarte dificila si va declansa conflicte chiar in interiorul partidelor.
"De fapt, daca Franta respinge Constitutia la referendumul din 29 mai, acest lucru va afecta pozitia politica a lui Blair", apreciaza Tony Travers, de la London School of Economics. Blair a declarat recent, pe ton de gluma, ca va fi dificil de votat "orice" in cazul respingerii Constitutiei in Franta. Viitorul premier va trebui, ca lider al UE, sa anunte initiative pentru relansarea UE.
Romania ar fi avantajata daca in Ma