Cel mai contestat ministru al Guvernului Tariceanu este o femeie, Monica Macovei, titulara fotoliului de la Justitie. La momentul depunerii juramantului a preluat un sistem ale carui probleme erau sa scoata Romania de pe orbita negocierilor cu UE. Nici acum angajamentele privind eficientizarea luptei anticoruptie si reforma justitiei nu sunt pe deplin realizate. Monica Macovei a pornit o actiune pe doua fronturi - impunerea unui regim draconic al declaratiilor de avere si un proiect de reforma in Justitie - si a suferit infrangeri umilitoare pe ambele fronturi. Senatorii, practic, au anulat legea declaratiilor de avere, iar Consiliul Superior al Magistraturii a refuzat sa discute proiectele, in urma unei sedinte incinse in care Monica Macovei nu a fost scutita de replici dintre cele mai dure.
- Doamna minstru, cine sunt dusmanii dumneavoastra?
- Ostilitatea vine de la cei care se opun reformei. Sper ca aceasta ostilitate nu se refera direct la persoana mea. In ceea ce priveste votul din Senat, a fost o reactie fata de noile formulare privind declaratiile de avere care sunt, intr-adevar, foarte stricte. Trebuie sa declaram (demnitarii si functionarii publici - n.n.) foarte multe lucruri legate de viata noastra, de venituri, de cheltuieli ale titularului, ale sotiei, ale copilului. Asta nu a placut prea mult. Speram sa inteleaga toti parlamentarii ca este de datoria noastra sa facem cat mai transparenta functia publica. Pentru a ajuta la prevenirea actelor de coruptie si pentru a usura cercetarea lor atunci cand acestea au aparut.
- Sunteti acuzata ca noile declaratii de avere sunt exagerate, obligand demnitarii sa dezvaluie prea mult din viata lor.
- Nu exista prea multa transparenta, ci doar transparenta. Situatia e ca in Romania avem o clauza de salvgardare pe coruptie si aceasta masura face parte din planul de actiune impotriva coruptie