Bruxelles-ul a amanat primirea parlamentarilor romani ca observatori in Parlamentul European din septembrie anul acesta pana in ianuarie 2006. Aparent, paguba nu este mare. Si asa parlamentarii romani nu se inghesuiau sa plece la Bruxelles si Strasbourg cate trei saptamani pe luna.
Poate si fiindca traficul de influenta si conducerea afacerilor din Romania sunt mai riscante prin telefon, de cand si europenii inregistreaza si stocheaza convorbirile internationale. Formal, amanarea e justificata prin motive bugetare.
Parlamentarii europeni n-au ascuns insa ca inainte sa-i primeasca pe colegii din Romania in aceeasi cladire cu ei, chiar si fara drept de vot deocamdata, mai trebuie sa vada si raportul de monitorizare ce va fi intocmit de Comisia Europeana asupra Romaniei in aceasta toamna.
Raport care va analiza in ce masura Bucurestiul si-a indeplinit angajamentele luate in momentul inchiderii celor 31 de capitole de negociere.
Europa transmite astfel tarii noastre un mesaj ingrijorator: este prima amanare in calendarul integrarii in UE a unei etape deja convenite. Este un inceput nefericit ce ar putea deschide calea altor amanari. Guvernul roman ar trebui in sfarsit sa inteleaga ca integrarea in Uniunea Europeana nu este deja infaptuita.
Din luna ianuarie a acestui an, noua putere instalata la Bucuresti a considerat ca Romania e deja in UE. Toata lumea vorbeste despre Europa si deja sarbatoreste.
Atitudinea a fost confirmata si de excursia la Luxemburg, pe 25 aprilie, a majoritatii ministrilor romani, insotiti de neveste, la ceremonia semnarii Tratatului de aderare.
Europenii vor fi crezut probabil ca Guvernul nu mai are treaba acasa sau ca, desi o buna parte din vestul tarii se afla sub apa, lucrurile erau atat de bine sub control incat toata lumea si-a permis sa plece.
Europe