Recuperarea si reciclarea deseurilor, indiferent de natura acestora, reprezinta peste tot in lume o activitate deosebit de importanta pentru economia mondiala, mai ales in contextul diminuarii tot mai accentuate a resurselor naturale de materii prime. In ultimii ani, activitatea firmelor de reciclare prezente pe piata interna a cunoscut cresteri spectaculoase, in conditiile in care, atat cererea combinatelor siderurgice, pe partea de deseuri feroase, cat si volumul mai mare de comenzi la export, au dinamizat o piata aflata oricum intr-un proces de corelare cu normele europene.
Statisticile oficiale arata ca pana acum, Romania sta cel mai bine la capitolul colectarii deseurilor feroase si neferoase, care se recicleaza in proportie de 100%.
Ca urmare a transpunerii directivelor europene, care prevad atingerea unor obiective pana in 2012, in legislatia romaneasca, se inregistreaza cresteri importante si la celelalte grupe de deseuri: hartie, cartoane, mase plastice, sticla, textile. Astfel, prin societatile autorizate de Comisia Nationala pentru Reciclarea Materialelor din cadrul Ministerului Economiei, anul trecut s-au colectat 3.357.350 de tone de deseuri feroase, cu aproape 100.000 de tone mai mult decat in 2003, in timp ce pe partea de deseuri feroase s-au colectat cu 6.000 de tone mai putin.
Triplarea afacerilor intr-un an
Protectia mediului este unul dintre cele mai importante aspecte ale integrarii Romaniei in Uniunea Europeana, iar alinierea legislatiei noastre la cea europeana in domeniul reciclarii materielelor reprezinta un obiectiv strategic.
In acest context, companiile prezente pe piata interna au ales calea investitiilor in aparatura de ultima generatie, precum si extinderea la nivel regional, prin infiintarea unor noi centre de colectare a deseurilor.
Afacerile compan