Principalele puteri economice au ajuns zilele acestea, in cadrul unor intalniri ale ministrilor de Finante si Comert desfasurate la Paris, sa incheie un acord asupra vechii probleme a conversiei in procentaje a taxelor vamale aplicate produselor agricole. Ideea conversiei este de mult timp discutata, iar lipsa unei decizii ferme pentru aplicarea ei a stopat si negocierile de la Doha, purtate de Organizatia Mondiala a Comertului (OMC).
"Avem un acord asupra conversiei taxelor vamale in procentaje. Cu acest acord, care va trebui acceptat de catre toti membrii OMC, s-au deblocat si negocierile ciclului de liberalizare comerciala demarate in 2001 in Qatar", a declarat pentru Agentia France Presse ministrul brazilian al Afacerilor Externe, Celso Amorim.
In momentul de fata, taxele vamale pentru produsele agricole sunt exprimate fie in dolari, fie in euro per tona. Or, acest fapt nu permite o monitorizare clara a variatiei lor, care este vitala pentru evolutia procesului de liberalizare a comertului.
Desi pare a fi numai o problema tehnica, aplicarea conversiei ascunde si o dimensiune politica, la mijloc aflandu-se interesul marilor producatori agricoli. Pana la urma s-a impus insa luarea unei decizii "pro-conversie", intrucat discutiile din cadrul OMC ajunsesera intr-un punct mort, si nu se mai putea avansa nici spre alte subiecte precum serviciile sau produsele industriale. "Drumul este acum deschis pentru progrese rapide si substantiale, sub toate aspectele ciclului de la Doha, inclusiv in ce priveste produsele manufacturiere si serviciile", a declarat comisarul european pentru comert, Peter Mandelson, adaugand ca acordul apara in intregime interesele Uniunii Europene. El a fost acceptat insa si de marile puteri agricole, si de catre marii importatori, intalniti la negocierile din capitala statului francez. Urmatorul pas va fi supunerea spre aprobare p