Coalitia pentru Microfinantare din Romania a prezentat, ieri, la Hotel Lido, performantele inregistrate de industria de microfinantare in perioada 2003-2004. Potrivit datelor furnizate, 88 la suta din IMM-uri sunt microintreprinderi. In ciuda dificultatilor cu care acestea se confrunta in primirea de credite de dezvoltare, prin Programul de Dezvoltare a Microintreprinderilor, Intreprinderilor Mici si Mijlocii (EDS), finantat de Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID), numarul celor care au obtinut credite a fost de 14.900 in 2004, comparativ cu doar 8.400 de credite acordate in 2003.
La conferinta, pe langa organizatori si reprezentanti ai organizatiilor de microfinantare (CHF International Romania, CDE, CAPA si OMRO), au fost prezenti si Giorgio Ficcarelli, directorul Departamentului Phare/ISPA, reprezentand Delegatia Comisiei Europene in Romania si Doina Visa, reprezentand Misiunea Bancii Mondiale - Programul pentru refacerea Zonelor Miniere. Potrivit declaratiei lui Giorgio Ficcarelli, "Romania este intr-un moment cheie al dezvoltarii economice, iar UE considera ca o democratie matura se poate sustine doar daca sectorul microintreprinderilor este in stare sa se sustina". Departamentul Phare/ISPA a finalizat un studiu cu privire la mecanisme inovatoare de finantare, pentru ca in opinia directorului departamentului "in domeniul sustinerii IMM-urilor, elementul cheie este accesul la finantare". "Pentru urmatorii doi ani dispunem de 43 de milioane de euro, din care 15 milioane vor fi folosite exclusiv pentru acest tip de finantare", a adaugat Ficcarelli.
Doina Visa a prezentat programul Bancii Mondiale pentru Inchiderea Minelor si Atenuarea Impactului Social, care a dispus de un fond initial de 3,6 milioane de dolari. In cadrul acestui program derulat prin CDE si CHF, pentru zonele miniere au fost acordate peste 2.400 de credite in