Tratamente diferite
Uneori durerile acute trec de la sine, alteori sint intense si necesita tratamente adecvate, afirma specialistii in terapia durerii. In categoria durerilor acute se inscriu cele dentare, de cap, hipertensiunea, meningitele, insolatia, pneumoniile si colicile. Acestea pot fi insa si dureri provocate de boli inflamatoare, infectioase sau traumatisme.
?Dupa o interventie chirurgicala sau un infarct miocardic, spre exemplu, durerile pot fi groaznice?, adauga dr. Mioara Rizescu. In aceste cazuri, pacientii trebuie sa se adreseze unui medic si sa nu isi administreze singuri medicamente. ?Daca au si alte boli, exista riscul ca medicamentele sa se interfereze si sa aiba urmari periculoase?, a avertizat medicul.
Analgezicul, o solutie
Durerile cronice provin de la cancere, dureri ale membrelor amputate (bolnavii resimt durerea ca si cum ar exista), precum si dureri provocate de boli precum artroza, spondiloza, nevralgii, herpes Zoster.
In urma acestora pot aparea perturbari de gindire, comportament, depresie, anxietate, teama, dar si modificari de ordin fizic (schiopatat, modificari ale pozitiei coloanei, bratelor). Bolnavii trebuie sa stie ca, in astfel de cazuri, durerea poate fi ameliorata.
Multe dintre formele de cancer diagnosticate din timp pot beneficia de tratamente care sa mareasca sansele de supravietuire ale pacientilor, sustin specialistii.
Pentru durerea provocata de diferite forme de cancer se pot administra preparate de tip morfinic. ?Familia trebuie sa il incurajeze pe cel care sufera, fara sa minta.
Mai degraba ii spui unui bolnav ca o sa ii fie mai bine decit sa il asiguri de vindecare. Amagindu-l, ii poti face mai rau?, spune dr. Rizescu.
In Romania functioneaza Asociatia Romana pentru studiul durerii si Asociatia Romana de Algeoziologie. (Mihaela Nafta