Dupa 40 de zile de la rapirea celor trei jurnalisti si a insotitorului lor la Bagdad, situatia ramane in continuare critica. Nici un semnal de la gruparea care ii detine pe cetatenii romani privind eliberarea neconditionata a lui Marie-Jeanne, cu toate ca celula de criza continua negocierile, iar presedintele Traian Basescu este optimist. Secretarul general al ONU, Kofi Annan, a adresat, ieri, un apel pentru eliberarea tuturor jurnalistilor captivi in Irak, condamnand, din nou, uciderile oamenilor nevinovati. Un studiu britanic releva faptul ca unul din 380 de civili care alege sa plece in Irak trebuie sa stie ca poate avea ghinionul sa fie capturat de insurgenti.
Mai multe ziare importante din Europa, adica aproape 200 de institutii media, au semnat, zilele trecute, "Declaratia de la Bruxelles'', in care se solicita eliberarea ziaristilor luati ostatici in Irak. Initial, documentul facea referire la ziarista franceza Florence Aubenas si la insotitorul ei, Hussein Hanoun, aflati in captivitate de patru luni.
Din 28 martie a.c., declaratia ii mentioneaza si pe cei trei jurnalisti romani luati ostatici in Irak. Marie-Jeanne Ion, ziarista la postul de televiziune Prima TV, cameramanul sau, Sorin Miscoci, si Eduard Ovidiu Ohanesian, corespondent al cotidianului "Romania libera", au fost rapiti, intr-o suburbie din Bagdad, impreuna cu ghidul lor, Mohamad Munaf, om de afaceri irakiano-american. Gruparea care ii detine a luat legatura cu autoritatile romane pentru a cere retragerea trupelor din Irak, insa de mai bine de o saptamana acestia nu au mai dat nici un semn. In ultima inregistrare prezentata de Al-Jazeera, Brigazile "Mu' adh bin Jabal" au amenintat cu uciderea a doi dintre ostatici daca revendicarile lor vor ramane fara raspuns.
47 de straini, executati de insurgenti
Intr-un studiu realizat de o companie britanica de securitat