Baltatele noastre se duc pe mesele croatilor, grecilor si egiptenilor Romanii mananca din ce in ce mai multe alimente aduse din strainatate. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, in primul trimestru al acestui an, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, a crescut de doua sau chiar de trei ori importul de cartofi, carne de porc si de pasare. Astfel, romanii au ajuns sa manance zahar brazilian, cartofi sarbesti, morcovi turcesti, mere poloneze si carne frantuzeasca, olandeza sau germana. Nici producatorii autohtoni nu se lasa mai prejos, vacile romanesti ajungand pe mesele croatilor, grecilor sau egiptenilor, oile pe cele ale italienilor, bulgarilor sau ungurilor, iar vinul in Germania, Republica Moldova, Marea Britanie si SUA. Din situatia Ministerului Agriculturii rezulta ca in primele trei luni ale anului, importurile au insumat 420,8 milioane de euro, principalele produse importate fiind tigarile si tutunul (57,5 milioane de euro), carnea de porc (49,7 milioane de euro), citricele (27,6 milioane de euro), si zaharul (22,7 milioane de euro). In ceea ce priveste exporturile, acestea au atins 114,7 milioane de euro, ponderea fiind detinuta de animalele vii (16% din total), porumb (15,2%) si ulei de floarea-soarelui si de soia (10,3%). Astfel, deficitul balantei comerciale cu produse agroalimentare a fost, in primul trimestru al acestui an, de peste 306 milioane euro.