Andrei Marga ataca pe partea dreapta. Ecaterina Andronescu o intoarce pe stanga. Alexandru Athanasiu ii trage un sut de zboara afara din spatiul regulamentar de joc. In final, a intrat pe terenul scolii si Mircea Miclea, care face o preluare cu capul, dar nu reuseste sa marcheze. De sapte ani de zile, ministrii Educatiei o tin intr-o miuta ca-n curtea scolii.
Mingea este reforma invatamantului preuniversitar romanesc. Jocul a intrat in prelungirile prelungirilor, iar elevii, cadrele didactice si parintii au inceput sa oboseasca. Admiterea in clasa a IX-a s-a schimbat de cinci ori in cei sapte ani. A fost ba examen scris la liceu, combinat cu media anilor de gimnaziu, ba capacitate si concurs de dosare, ba repartizare computerizata.
Atunci, media de admitere s-a calculat astfel: 75 la suta capacitatea si 25 la suta notele din clasele V-VIII. De doi ani s-au introdus testele nationale, care conteaza mai putin decat capacitatea la admitere: doar 50 la suta. Si bacalaureatul e vraiste: ba s-au introdus teste grila, ba s-au scos. Ba s-au dat calificative la probele orale, ba s-au dat note.
In 2003 s-a pus capac: regulile bacalaureatului s-au schimbat chiar in timpul desfasurarii acestui examen! In acelasi an, cei din minister au gresit chiar si subiectele si baremele de corectare. Asa ca sa se afle-n treaba, din acest an, Ministerul Educatiei a mai inventat ceva: admiterea in clasa a XI-a.
Peste 300.000 de suflete nevinovate din clasele a X-a au devenit bataia de joc a ministeriabililor. Ei sunt prima generatie de elevi care termina invatamantul obligatoriu de 10 clase. Cei din minister nu au reglementat clar cum trebuie alocat numarul de locuri pentru ca acesti copii sa-si continue studiile.
De-abia dupa dezvaluirile din Adevarul, actuala conducere a ministerului i-a "luminat" pe cei din licee cum e cu admiterea