La sfarsitul anului trecut, Vladimir Tismaneanu a primit in cadrul celei de-a 36-a editii a Conventiei Nationale de la Boston premiul „Barbara Jelavich" pentru cartea «Stalinism for All Seasons: A Political History of Romanian Communism». Exact cartea de care va vorbim noi acum.
Sigur ca va veti face o impresie citindu-i dumneavoastra insiva opera, dar, pentru creionarea unui mic context in care ea apare, precizam ca a fost recenzata si de critici americani care au numit-o "o lucrare fundamentala".
"Stalinism pentru eternitate» vorbeste despre comunismul romanesc, constituindu-se intr-o istorie pentru care autorul si-a luat notite la modul serios si care porneste de la perioada de ilegalitate a Partidului Comunist Roman, din anii ’20.
Cartea descrie crearea unui stat sovietic satelit in anii ’40, ajunge la regimul poststalinist al lui Gheorghiu Dej, il adanceste apoi pe acela de antireforma si la caderea violenta a lui Ceausescu, in 1989. Vladimir Tismaneanu face mai mult decat sa treaca in revista, fie si intr-un mod analitic, odiseea politica a PCR.
Autorul identifica dimensiunea sociala, psihologica si experimentala ale acestuia, precum si expresiile politice ale imaginii sale de paria. „Vladimir Tismaneanu a fost, intr-un fel, chiar din 1990, profesorul nostru, al tuturor. Nimeni nu stia mai bine decat el arhitectura sistemului de care ne desparteam, nimeni nu era atat de avizat asupra marilor si micilor detalii.
«Stalinism pentru eternitate» este sinteza logica a acestor iluminari pe care ni le-a adus atunci, facuta cu placerea celui ce are puterea de a-si pretui discipolii si cititorii si cu maturitatea celui care a inteles, inaintea multora, ca singurul proces al comunismului se va face prin carti, prin analiza, prin ne-uitare", a declarat, printre altii, istoricul Adrian Cioroianu despre initiativa @