Pe 17 iulie 2002, Posta Romana isi anunta intentiile de a intra pe piata telefoniei fixe prin atragerea unui partener din China. Lucrurile nu au evolut prea rapid si pe 21 August 2003 se semnau la Beijing, in prezenta conducatorilor celor doua state si a ministrilor de resort, documente care doreau a pune baza unui nou operator - POSTelecom.
Astazi, la peste un an si jumatate de la semnarea acelor documente, POSTelecom nu a depasit stadiul promisiunilor. A fost promisa lansarea serviciilor in toamna anului 2003, apoi la inceputul anului 2004 s-a anuntat amanarea lansarii pentru primavara 2004, pentru ca in aprilie 2004 sa se amane lansarea serviciilor pentru toamna 2004.
Pe 19 octombrie 2004, cu ocazia semnarii acordului de consultanta intre POSTelecom, China Unicom si ZTE, se mai amana inca odata lansarea comerciala pentru anul 2005, cand va incepe si construirea retelei. Suntem in aprilie 2005 si din octombrie 2004 POSTelecom tace, nici macar o noua amanare neffind anuntata.
Singurele realizari din tot acest timp par a fi relatii deosebite cu companii chineze: ZTE, furnizor de echipamente, China Unicom, operator telecomunicatii oferind servicii de consultanta si Banca de Export Import a Chinei care ofera un imprumut de US$130 milioane.
Primele doua companii par a fi interesate chiar si de intrarea in structura actionariatului formata astazi din Posta Romana - 80%, GIR - 10%, BCR – 5%, SIF Banat Crisana - 2.5%si SIF Oltenia - 2.5%, China Unicom avand dreptul sa achizitioneze un pachet important - 29%.
Avem o prezenta masiva a statului roman in structura actionariatului, fapt care poate fi un avantaj, dar si un dezavantaj.
POSTelecom ar putea beneficia de prezenta in structura actionariatului a operatorului China Unicom, companie listata la bursa din New York si Hong Kong si are avantajul unei afaceri care po