Alunitele ar trebui sa ne ingrijoreze? Desi medicii afirma ca este normal sa avem pe corp pana la 100 de alunite, unele dintre acestea se pot transforma cu rapiditate in tumori maligne. Dr. Alunitele ar trebui sa ne ingrijoreze? Desi medicii afirma ca este normal sa avem pe corp pana la 100 de alunite, unele dintre acestea se pot transforma cu rapiditate in tumori maligne. Dr. George-Sorin Tiplica, medic primar dermatolog la Spitalul Colentina din Bucuresti, ne sfatuieste cum sa evitam aceste probleme.
- Ce sunt de fapt alunitele?
- Denumirea medicala a alunitei este nev pigmentar. Reprezinta bine cunoscutele pete brun-negre, bine delimitate, dispuse pe piele sau mucoase. Apar datorita aglomerarii locale exagerate de celule care fabrica pigmentul brun al pielii - melanocitele. Prezenta nevilor pe tegumente nu trebuie ignorata, dar nici interpretata ca o catastrofa. Cele mai multe leziuni pigmentare sunt benigne. Un control lunar atent este necesar pentru ca unele dintre aceste leziuni se pot transforma in melanom, o tumora maligna care da rapid metastaze.
- Ce duce la transformarea alunitei?
- Cele mai frecvente mecanisme de transformare maligna sunt traumatismele. Poate fi cazul unor evenimente brutale, ca zgarierea, julirea, inteparea etc. sau al unora mai discrete, dar frecvent repetate. Expunerea la soare sau la raze ultraviolete constituie, de asemenea, un traumatism important al alunitelor. De aceea se recomanda cu insistenta limitarea expunerilor neprotejate la soare la maxim 90 de minute si folosirea permanenta a cremelor fotoprotectoare. Aparitia unor alunite in cursul vietii este perceputa cu ingrijorare de pacienti, dar, de cele mai multe ori, formarea petelor brune sau negre nu este de natura maligna, fiind determinata de stimuli hormonali. Numeroase pete apar la pubertate sau in timpul sarcinii.
- Cum sa urmarim evolut