E bine sa ne amintim - cu ocazia vanzarii sculpturii brancusiene "Pasare in spatiu", la Casa Christie's, la pretul record de 27,460 milioane de dolari - un pret comparativ din anul 1926 al unei alte lucrari a sculptorului roman ca printr-o telegrama trimisa din SUA, de fotograful si, mai tarziu, prietenul sau, Edward Steichen, acesta il anunta ca Eugene Meyer vrea sa cumpere "Pasarea in spatiu" (evident, o varianta, n.r.) cu 4.000 de dolari. "Nu ati putea s-o aduceti dvs. la New York (...) cu ocazia expozitiei de la Brummer Gallery, in 15 octombrie?", scria Steichen, la 20 iunie 1926.
Dar viata lui Brancusi a fost, asa cum insusi marele artist - "parintele sculpturii moderne" - afirma, " un lung sir de minuni". Povestea descoperirii recentei lucrari vandute, zilele trecute, la renumita casa de licitatii, face parte din minunile care continua, si dupa disparitia sa, sa-l readuca in atentia lumii internationale a artelor. Criticul si istoricul de arta Radu Ionescu a avut o imensa contributie in acest sens, pe care o reproducem in continuare.
"Istoria acestui eveniment, care a tulburat toata presa, a lasat loc unor multiple afirmatii - lucruri exacte si lucruri inexacte - datorita senzationalului sau. Orice descoperire a unei opere de Brancusi, pierduta si uitata in negura timpului, este un eveniment, cu atat mai mult cu cat aceasta opera intrata la licitatie pentru suma de 8-12 milioane de dolari a fost vanduta cu suma record pentru o licitatie - 27,460 de milioane de dolari. Informatiile pe care eu le detineam erau lacunare. Dintr-un articol al prefesorului George Oprescu, bazat pe corespondenta purtata cu sora doamnei Ricou, colectionara, reiesea ca lucrarile de Brancusi, pe care aceasta le avea, ar fi fost pierdute in timpul celei de-al II-lea Razboi Mondial, cand apartamentul ei a fost devastat. Aflandu-ma la Paris, m-am dus in Bulevardul Raspail 270, a