Poate surprinzator pentru unii, dar o carte poate schimba destinul unui popor. Cand la incheierea Pacii de la Versailles, in 1919, se punea problema Transilvaniei, iar Romania era considerata a fi o tara fara identitate spirituala si culturala, Ionel Bratianu a intors situatia in favoarea sa folosindu-se de o carte. De fapt, de cele zece volume din "Proverbele romanilor din Romania, Basarabia, Bucovina, Ungaria, Istria si Macedonia", lucrare monumentala, inchegata sub forma editoriala de Iuliu A. Zanne, la sfarsitul secolului al XIX-lea. In fata unei asemenea dovezi, nici una dintre partile implicate in negocierea reimpartirii spatiului european nu a avut vreun contraargument si nu a putut aduce o marturie de o asemenea "greutate" si anvergura.
A fost nevoie de o suta de ani - atat timp a trecut de la aparitia "Proverbelor romanilor..." - ca cineva sa aiba curajul de a recupera si de a pune la locul meritat aceasta opera. Cele sapte mii de pagini ale lui Iuliu A. Zanne se regasesc astazi, intr-o prima reeditare, in cele zece volume aparute - intr-un timp record, judecand dupa volumul de munca - la Editura Scara, intr-o editie anastatica.
Fie ca ne place sau nu, traim intr-o lume dominata de economic si poate ca efortul editurii ar fi fost inutil daca nu ar fi existat sprijinul lui George Constantin Paunescu pentru acest proiect.
"Se cuvine sa salutam fara nici o rezerva aparitia celor zece volume ale editiei anastatice «George Constantin Paunescu» ca un adevarat eveniment editorial si superior act de cultura. Printr-o actiune de mecenat, omul de afaceri George Constantin Paunescu restituie romanilor de pretutindeni o opera monumentala de cultura, «Proverbele romanilor din Romania, Basarabia, Bucovina, Ungaria, Istria si Macedonia»", a apreciat profesorul universitar Nicolae Constantinescu, seful Catedrei de Etnologie si Folclor a Universitatii din B