IUBIRE SI TRISTETE Privind fotografiile vremii, ne putem da seama de dragostea cu care Regele Mihai a fost inconjurat atat de mama sa, Elena, cat si de bunica sa, Regina Maria. de LORETA POPA Trecutul si viitorul, sau Regina Maria si Mihai I, uniti intr-o calda imbratisare Elena, fiica Regelui Constantin al Greciei, a devenit regina la casatoria cu Carol al II-lea al Romaniei la 10 mai 1921, dar nu a domnit niciodata. Pe 25 octombrie 1921, Elena nastea prematur un baiat, Printul Mihai. Intre Elena si Carol al II-lea s-a instalat inca de la inceput o raceala, care in timp s-a accentuat, la acest lucru contribuind si Elena Lupescu, care avea sa-i domine viata regelui pana la moarte.
MAMA. Poate tocmai de aceea nu ne este greu sa intelegem ca toata dragostea acestei regine s-a indreptat catre fiul ei, micul Print Mihai, si pana in anul 1982, cand l-a parasit pentru totdeauna, nimic nu a mai despartit-o de acesta. "Nimic nu poate fi mai dureros pentru o mama decat sa fie obligata de imprejurari sa se desparta de fiinta careia i-a dat viata", afirma in scrierile sale Regina-mama. Cantecul de leagan, prima poveste pe care mamele o rostesc la urechea copiilor lor, nu i-a lipsit micului print, care a capatat in sanul familiei educatia fundamentala pentru viata. Ulterior, si-a desavarsit educatia, pregatit sa-si slujeasca familia si tara. Aceste reguli de baza in educatia sa i-au fost imprimate Regelui Mihai atat de Regina-mama Elena, cat si de bunica sa, Regina Maria, care l-a adorat.
DESPARTIREA. Pana in ultima clipa a vietii sale, Regina-mama a regretat faptul ca s-a despartit de fiu "din ratiuni de stat", la varsta cea mai frageda a copilariei. Relatiile cu Carol, din pricina fiului lor, Mihai, se deteriorau cu fiecare zi, guvernul ajungand la concluzia ca ar fi mai bine ca ea sa paraseasca tara. Presiunile, supravegherea permanenta si indepartarea d