In ajutorul sinistratilor din Banat vin utilaje si specialisti din Ungaria. Intre timp, previziunile meteorologice si hidrologice sint sumbre, iar apele s-au dezlantuit si in alte zone ale tarii cu aceeasi furie...
Pompe de mare putere si specialisti din Ungaria sosesc astazi in judetul Timis, la solicitarea reprezentantilor MMGA. Se estimeaza ca peste zece zile sa se produca o scadere a nivelului apelor cu jumatate de metru.
Reprezentantii Ministerului Mediului au declarat, ieri, la Timisoara, ca prioritatea autoritatilor romane este scaderea nivelului apei din satele inundate din Timis, pentru inceperea reconstructiei caselor.
"34 de trailere cu motopompe au intrat in tara pentru a interveni in zona calamitata, conform acordurilor dintre ministerele de resort roman si maghiar", a declarat Lucia Varga, secretar de stat la MMGA. Zona inundata seamana cu un lac imens care se intinde pe o suprafata de 25.000 de hectare, iar volumul de apa este de 200 de milioane de metri cubi.
Salvarea Banatului prin spargerea digurilor din Serbia si Muntenegru.
Apele din zonele inundate vor scadea la jumatate in maximum trei zile dupa ce autoritatile vor sparge mai multe diguri de pe teritoriul Serbiei, Muntenegrului si Romaniei, asa cum au negociat specialistii ministerului de resort cu omologii sirbi.
Specialistii Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) au convenit cu omologii din Serbia si Muntenegru sa faca brese in digurile de pe riurile de peste granita pentru a grabi retragerea apelor din zonele inundate.
Apele dezlantuite continua sa faca victime. Zeci de case au fost inundate, alte sute de gospodarii au fost izolate, iar mai multe drumuri judetene si nationale au fost inchise, in judetul Buzau, din cauza inundatiilor si alunecarilor de teren. Punctele critice sint Valea Nehoiului, Patirlag