INCEPUTUL Monitorul Oficial al Romaniei anunta, in numarul 32 din 1866, abdicarea lui Cuza. Incepea o noua era in viata politica. Romania avea nevoie de un nou voievod. de ANA-MARIA LUCA Domnul comun al principatelor fusese inlaturat. Dar elitele politice ale vremii nu voiau ca o data cu abdicarea lui Cuza sa se destrame si unitatea Principatelor Romane. Asa ca au gasit solutia unui principe strain care sa conduca si Moldova, si Valahia. Zis si facut.
In numerele urmatoare din Monitor apare expunerea Locotenentei Domnesti catre Corpurile Legiuitoare intrunite si proclamarea ca domn al Principatelor a Comitelui de Flandra, Filip-Eugeniu-Ferdinand-Maria-Clement-Balduin-Leopold-Georges, sub numele de Filip I.
La 20 februarie, puterile garante sunt instiintate de catre ministrul de Externe de decizia Corpurilor Legiuitoare. Conflictul de la 17 martie dintre Guvern si Adunarea Electiva duce la dizolvarea ei si convocarea colegiului electoral.
In numarul 71 al Monitorului apare jurnalul Consiliului Ministrilor, unde este recomandat drept principe pentru romani Carol I pentru personalitatea sa extraordinara.
In numarul 88, o telegrama a agentului roman la Paris, Balacescu, anunta ca Principele Carol I a primit coroana ce i s-a oferit de catre romani.
Conferinta de la Paris a Puterilor, la 2 mai, lasa in grija Adunarii decizia unitatii principatelor Moldovei si Valahiei. Corpurile Legiuitoare adunate aproba noul principe comun.
PRINCIPELE, LA BUCURESTI. La 10 Mai, "Inaltimea Sa Principele Carol I, Domnitorul Romaniei, a facut intrarea solemna in capitala Bucuresci.
Pe la 2 ore dupa amiadi salve de artilerie anuntara sosirea Mariei sale la rondul de la sosea, unde, in sunetul musicilor si al celor mai entuziaste strigari de ura, fu primit de inalta Locotenenta Domnesca, de DD. Ministrii si de D. Primar al capitalei, care inf