CEL MAI TANAR La 20 iulie 1927, Romania capata un rege-copil: pe Mihai I, care nu implinise 7 ani. De treburile tarii avea grija o Regenta formata din trei personalitati. de ANA-MARIA LUCA Prima sarbatoare a Micului Rege Mihai a fost cea de la 10 mai 1928. Ilustratiunea Romana de la vremea aceea scria o cronica de o pagina si publica un fotoreportaj de la festivitati. "In anul acesta, ziua de 10 Mai a avut un talc inca mai adanc, prin faptul ca micul nostru Rege, nadejde neprihanita a Romaniei, a stat in fruntea bucuriei obstesti si a primit, pentru prima data, defilarea armatei".
Dar Micul Rege nu apare in nici una dintre fotografii. Una dintre ele infatiseaza parada de la Bucuresti, alta cortegiul regal in drum spre Patriarhie, o alta pe Principele Nicolae, clare, in fata tribunei regale unde se vede doar Principesa mama Elena.
PORTRET DE MAJESTATE. Dar Copilul-Rege este mereu in atentia presei interbelice si fiecare gest ii este admirat si interpretat. Pe 22 august 1929, Ilustratiunea Romana iese din tipar cu portretul Regelui Mihai pe coperta. In coltul din dreapta jos, o mana grijulie scrisese pentru prima data pentru intreaga tara "Mihai". Era primul autograf tiparit al Regelui. "Cu prima slova a Majestatii Sale, vom publica spicuiri din Viata Sa, dupa un numar festiv al revistei Romania Eroica", scria gazetarul, cu doar cateva zile inainte ca Regele sa implineasca 8 ani. Pe doua pagini gazetarul povesteste prima inspectie a Regelui la bateriile antiaeriene. "Am venit sa vad tunurile, dar stii, vreau sa le vad pe toate cate le ai. Pe toate. Pe toate", ar fi ordonat atunci ofiterului copilul suveran. A vrut sa le si manuiasca singur. A mai atentionat pe ofiteri ca nu merge bine radiatorul: "Sa nu vada mama, ca se supara". Jurnalistul il urmeaza apoi pe Rege la lectia de calarie, unde, "nu se vorbeste" si unde "nu are frica deloc". Si l-a ur